Ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση κατηγορεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας πως διεξήγαγαν εσκεμμένα βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύρραξης του καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν οι πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές εναντίον οικιών, οι οποίες καταστρέφονταν την ώρα που οι ένοικοί τους εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο εσωτερικό τους» κατήγγειλε σε έκθεσή της η B'Tselem. 

Οι καταστροφές αυτές ήταν «το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που σχεδίασαν τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και τα ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής διοίκησης».

Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν 70 αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 606 ανθρώπους, το 70% εκ των οποίων ήταν ανήλικοι ή ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.

Στις 50 ημέρες που διήρκησε η επιχείρηση των ΙΕΔ με την ονομασία «Προστατευτική αιχμή» 2.200 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους –το 70% εξ αυτών ήταν άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ– ενώ στην ισραηλινή πλευρά περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι στρατιώτες.

«Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε ότι ο στρατός δε γνώριζε ή δε μπορούσε να γνωρίζει πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις» επισήμανε στον Τύπο ο Γιαέλ Στάιν, που επιμελήθηκε την έκθεση αυτή.

«Ίσως την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα, όμως τη δέκατη και την εικοστή ημέρα, όταν (πια) έβλεπαν πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί, αυτές οι επιθέσεις δεν έπρεπε να έχουν συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.