Οι Ισραηλινοί τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους με την προϋπόθεση να παραμείνουν οι οικίες των εποίκων στην Δυτική όχθη. Η εφημερίδα "Yediot Aharonot", υποστηρίζει ότι πάνω από το 50% των Ισραηλινών εκτιμούν ότι η χώρα τους θα πρέπει "να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος με την προϋπόθεση να διατηρηθούν οι οικίες των εποίκων στη Δυτική Οχθη".

Η σφυγμομέτρηση της εφημερίδας έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους ενώ το 41% εκτιμά ότι το Ισραήλ "πρέπει να αντιτασταθεί με κάθε τρόπο στην ανακήρυξη του Παλαιστινιακού Κράτους, ακόμα και εάν θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση γι αυτό στον ΟΗΕ".

Παράλληλα το 53% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης της κρίσης με τους Παλαιστίνιους "έναντι ουσιαστικής αναγνώρισης" ενώ το 42% έχει την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Η σφυμομέτρηση δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή που η Φάταχ του προέδρου Αμπάς και η ισλαμιστική Χαμάς, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις κατέληξαν χθές σε συμφωνία συμφιλίωσης.

Η σφυγμομέτρηση έγινε από ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 πολιτών με περιθώριο λάθους 4,5 %.