Το Ιράν θα επιτρέψει στις αλλοδαπές γυναίκες να παρακολουθήσουν τους αγώνες βόλεϊ ανδρών όταν θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Πρωτάθλημα, κάτι που δεν θα μπορούν να κάνουν οι Ιρανές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η χώρα ανακοίνωσε ότι σε κάποιες γυναίκες θα επιτραπεί να παρακολουθήσουν τους αγώνες από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχουν δημιουργηθεί στο στάδιο της Τεχεράνης.

«Οι αλλοδαπές, όπως οι εργαζόμενες σε πρεσβείες, οι οικογένειες ξένων ομάδων ή άλλες αλλοδαπές που ζουν στην Τεχεράνη, επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες βόλεϊ ανδρών», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Ιράν Μαχμούντ Αφσαρντούστ στο IRNA.

Βάσει της νομοθεσίας απαγορεύεται στις γυναίκες να παρακολουθούν άνδρες να παίζουν αθλήματα όπως το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο και μια Ιρανοβρετανή καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση πέρυσι επειδή διαμαρτυρήθηκε εναντίον της απαγόρευσης αυτής.

Η Γοντσέχ Γαβαμί, μια 25χρονη δικηγόρος, φυλακίστηκε για πέντε μήνες στην Τεχεράνη διότι είχε λάβει μέρος σε μια διαμαρτυρία εναντίον της απαγόρευσης που επιβάλλεται στις γυναίκες σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν άνδρες.

Η νεαρή είχε συλληφθεί στις 20 Ιουνίου 2014 έξω από το στάδιο Αζαντί της Τεχεράνης, όπου η ίδια μαζί με άλλα πρόσωπα απαιτούσαν να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν έναν αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του Ιράν και της Ιταλίας.

Η Γαβαμί αφέθηκε ελεύθερη τον Νοέμβριο με περιοριστικούς όρους. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της έκανε δύο φορές απεργία πείνας για να καταγγείλει την άδικη φυλάκισή της.