Κατηγορίες για λιποταξία πρόκειται να απαγγελθούν στον λοχία του αμερικανικού στρατού, Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος το 2009 είχε εξαφανιστεί από τη βάση του στο Αφγανιστάν και πέντε χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερος σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Ταλιμπάν, μετέδωσε το NBC.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερων στελεχών του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters διευκρινίζει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες του NBC μέχρι στιγμής, καθώς και ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπέργκνταλ δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό επί του θέματος.

Τον περασμένο μήνα, η διεύθυνση του αμερικανικού στρατού είχε δηλώσει ότι απέστειλε το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε σε έναν στρατηγό προκειμένου αυτός να αποφασίσει εάν θα επιβληθεί πειθαρχική τιμωρία στον στρατιώτη, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια σε αιχμαλωσία αφότου εγκατέλειψε τη θέση του.

Ο Μπέργκνταλ απελευθερώθηκε τον περασμένο Μάιο σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πέντε κρατουμένων από τις αμερικανικές φυλακές Γκουαντάναμο που βρίσκονται στην Κούβα. Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί είχαν καταδικάσει την απόφαση να προχωρήσει η ανταλλαγή, ενώ ορισμένοι από τους συντρόφους του στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων τον είχαν κατηγορήσει ότι λιποτάκτησε.

Εάν οι αρμόδιοι καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Μπέργκνταλ παραβίασε τους κανονισμούς του αμερικανικού στρατού, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να του στοιχίσει χιλιάδες δολάρια σε αναδρομικούς μισθούς που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

TAGS