Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν αυτός επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ο Μπαράκ Ομπάμα διότι αυτό «δεν θα ήταν πρέπον» δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς τον ισραηλινό πρωθυπουργό προσκάλεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για να εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τον Λευκό Οίκο ή τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του.

Μια συνάντηση του Νετανιάχου με τον Ομπάμα τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποστήριξη στον απερχόμενο πρωθυπουργό.

«Αρνούμαι να τον συναντήσω απλώς διότι η πολιτική μας γενικά είναι ότι δεν πραγματοποιούμε συνάντηση με οποιονδήποτε ηγέτη του κόσμου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη χώρα του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Πιστεύω ότι δεν είναι πρέπον και αυτό συνέβη και με κάποιους από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε.

Ως παράδειγμα ο Ομπάμα ανέφερε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προγραμμάτισε την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον μακριά από την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του, ώστε «να μην φανεί σαν να εμπλεκόμαστε», επεσήμανε.