current views are: 1

28 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:00

«Βροχή» οι παραιτήσεις στο γερμανικό αντιισλαμικό Pegida

Mία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του ηγέτη του γερμανικού αντιισλαμικού κινήματος Pegida, Λουτς Μπάχμαν, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις.

Δημοσίευση 17:00’
αρθρο-newpost

Mία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του ηγέτη του γερμανικού αντιισλαμικού κινήματος Pegida, Λουτς Μπάχμαν, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις.

Mία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του ηγέτη του γερμανικού αντιισλαμικού κινήματος Pegida, Λουτς Μπάχμαν, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις.

Πέντε στελέχη του παραιτήθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ, ανέφερε σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Μεταξύ των παραιτηθέντων είναι η Κατρίν Έρτελ, 37 ετών ιδρυτικό στέλεχος του Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης»), η οποία εκπροσώπησε το κίνημα πριν δέκα ημέρες στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με πολλά μέσα, μεταξύ αυτών και το περιοδικό Stern.

Η αποχώρησή της επιβεβαιώθηκε στην εφημερίδα Bild από ένα άλλο στέλεχος του Pegida, τον Ρενέ Γιαν, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μαζί με τον Άχιμ Έξνερ, τον Μπερντ-Φόλκερ Λίνκε και τον Τόμας Τάλακερ.

«Ο λόγος είναι η διατήρηση του (πρώην ηγέτη Λουτς) Μπάχμαν στην οργανωτική ομάδα και η ελλιπής οριοθέτηση με το Legida της Λειψίας», ένα κίνημα που θεωρείται πιο ακραίο, εξήγησε ο Γιαν.

Ο Λουτς Μπάχμαν, ο 42χρονος καταδικασμένος για ληστεία ηγέτης του κινήματος παραιτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου, αφού η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία στην οποία πόζαρε με χτένισμα και μουστάκι α λα Χίτλερ, που αρχικά είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook.

Αυτό και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είχε αποκαλέσει τους μετανάστες «αλήτες» ώθησαν τις εισαγγελικές αρχές να αρχίσουν έρευνα για υποκίνηση μίσους.

Το κίνημα διοργάνωνε κάθε Δευτέρα κινητοποιήσεις στη Δρέσδη, στις οποίες έπαιρναν μέρος ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από το φθινόπωρο που ξεκίνησαν. Στο απόγειό του, το κίνημα κατάφερε να βγάλει στο δρόμο 25.000 ανθρώπους στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Στην τελευταία του διαδήλωση την Κυριακή, το Pegida κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 17.000 ανθρώπους.

Η Έρτελ, η οποία υπογράμμιζε συνεχώς ότι το Pegida δεν είναι ένα ξενοφοβικό κίνημα, είχε γίνει η κύρια εκπρόσωπος του κινήματος μετά την αποχώρηση του Μπάχμαν. Παράλληλα είχε πάρει αποστάσεις από το Legida, το παρακλάδι του Pegida στη Λειψία, το οποίο οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν «πιο ακραίο».

Σύμφωνα με το ίδιο το κίνημα, η Έρτελ αναγκάστηκε να παραιτηθεί «εξαιτίας της μεγάλης εχθρότητας, των απειλών και των εμποδίων που έθετε στην καριέρα της» η συμμετοχή της στο Pegida.

Επίσης πρόσθεσε: «Ακόμη και η πιο δυνατή γυναίκα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα, όταν τη νύχτα φωτογράφοι και άλλες περίεργες φιγούρες καραδοκούν έξω από το σπίτι της».

Ένας άλλος από τους παραιτηθέντες ανέφερε ότι έχασε «πολλές κοινωνικές του επαφές» εξαιτίας της συμμετοχής του στο κίνημα.


σχετικα αρθρα