Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε σήμερα έκκληση στον ΟΗΕ για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και την έναρξη ερευνών για εγκλήματα πολέμου τα οποία πιθανόν έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη, ώστε να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της βίας που περιλαμβάνει απαγωγές και εκτελέσεις τις οποίες διαπράττουν αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα.

Το περιεχόμενο μιας έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η ΜΚΟ επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, όπου μία συμμαχία μεταξύ ισλαμιστών μαχητών και πρώην ανταρτών, γνωστή ως Συμβούλιο Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης (Shura Council of Benghazi Revolutionaries, SCBR), μάχεται εδώ και μήνες τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με τον μέχρι πρότινος απότακτο Λίβυο στρατηγό, Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι στις μάχες στη Βεγγάζη περιλαμβάνονται επιθέσεις και αντεπιθέσεις εκδίκησης, απαγωγές, εκτελέσεις και βασανιστήρια από τις δύο πλευρές.

«Η Βεγγάζη ολισθαίνει στο χάος και την κακοδιοίκηση. Η πόλη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των κλιμακούμενων πράξεων βίας τις οποίες διαπράττουν οι αντίπαλες ομάδες και οι υποστηρικτές τους που ζητούν εκδίκηση», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ΜΚΟ απηύθυνε επίσης έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις, όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε όσους ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε ακόμη ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει επίσης να επεκτείνει την έρευνά του και σε εγκλήματα πολέμου. Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε επίσης τις δυνάμεις του SCBR καθώς και δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με τον στρατηγό Χάφταρ για απαγωγές και δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα.

«Οι προσπάθειες να επιτευχθεί πολιτική λύση θα είναι ανούσιες» εάν «δεν εγγυώνται» ότι οι καταγγελίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «θα εξεταστούν», τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν από τις εμπόλεμες πλευρές τροφοδοτούν τις εντάσεις και δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν κάτω από το χαλί».

TAGS