current views are: 2

29 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση06:55

Ισραήλ: Κατάχρηση από την Τουρκία της ανάμνησης του Ολοκαυτώματος

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ για «κατάχρηση» της ανάμνησης του Ολοκαυτώματος στην τελευταία από μια σειρά σκληρών λεκτικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Δημοσίευση 06:55’
αρθρο-newpost

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ για «κατάχρηση» της ανάμνησης του Ολοκαυτώματος στην τελευταία από μια σειρά σκληρών λεκτικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ για «κατάχρηση» της ανάμνησης του Ολοκαυτώματος στην τελευταία από μια σειρά σκληρών λεκτικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος της Βουλής μίλησε ενώπιον της μικρής εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας σε εκδήλωση προς τιμήν της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και είπε ότι η άνοδος του αντισημιτισμού είναι συνδεδεμένη με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. 

«Καθώς θυμόμαστε τον πόνο του παρελθόντος, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις τελευταίες επιθέσεις στη Γάζα, όπου 2.000 αθώα παιδιά, και γυναίκες σφαγιάστηκαν. Πρέπει να δούμε την εικόνα ως σύνολο» είπε ο Τσιτσέκ αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς τον περασμένο Ιούλιο. 

Ο Εμμάνουελ Ναχσόν εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Τσιτσέκ «άδικα επέκρινε δριμύτατα (το Ισραήλ), σε μια στιγμή που είναι εντελώς ακατάλληλη». «Το Ισραήλ εκφράζει την απογοήτευσή του για την κατάχρηση μιας επίσημης εκδήλωσης με διεθνή χαρακτήρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ούτως ώστε να επικριθούν οι πολιτικές του Ισραήλ», δήλωσε ο Ναχσόν. 

Η εμφάνιση του Τσιτσέκ στην εκδήλωση σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος παρακολούθησε μια εκδήλωση Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Φέτος, τελετές πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την απελευθέρωση των κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. 

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας εντάθηκαν το 2010, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν εννέα Τούρκους που ταξίδευαν σε μια νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προσπαθώντας να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου παρομοίασε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους ισλαμιστές που σκότωσαν 17 ανθρώπους στο Παρίσι, λέγοντας ότι και οι δύο είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η κριτική της κατά του Ισραήλ δεν στοχεύει στους περίπου 17000 πολίτες της εβραϊκής μειονότητας στην Τουρκία, αλλά η κοινότητα λέει ότι φοβάται πως ο αντισημιτισμός στον τουρκικό Τύπο και μεταξύ των πολιτικών θέτει την επιβίωση της στη χώρα σε κίνδυνο.


σχετικα αρθρα