Τη θέση ότι, η Σερβία δεν θα πρέπει ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, διατύπωσε το 67% των Σέρβων πολιτών, που συμμετείχε στην έρευνα "Balkan Monitor", που διενεργείται από την εταιρία "Gallup" για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Σερβία, το 77% των πολιτών δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα και μόλις το 19% πιστεύει πως θα μπορούσε να ζει καλύτερα σε κάποια άλλη χώρα.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αφού το 78% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο μισθός του δεν είναι ικανός να καλύψει τις μηνιαίες ανάγκες του.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, το 70% θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας. Ωστόσο, ένα ποσοστό 45% (το υψηλότερο στην περιοχή της Βαλκανικής) δηλώνει αισιόδοξο και πιστεύει πως θα βρει δουλειά μέσα στον επόμενο χρόνο.

Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς Σέρβους πολίτες (ποσοστό 44%) πιστεύουν ότι θα ήταν καλό να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ, ενώ το 63% δηλώνει πως θα προσερχόταν να ψηφίσει σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι 8 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ακόμη πως πιστεύουν ότι η διαφθορά στην πολιτική και την οικονομία έχει μεγάλες διαστάσεις και ποσοστό 12% παραδέχθηκε πως έπρεπε να "λαδώσει" κάποιον την περασμένη χρονιά, προκειμένου να φέρει εις πέρας κάποια υπόθεση που τον αφορά.

Πέραν της ΠΓΔΜ, η Σερβία έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια πολεμική σύγκρουση στα Βαλκάνια την επόμενη πενταετία. Το 24% θεωρεί, μάλιστα, πιθανό ή ακόμη και σίγουρο έναν πόλεμο, ενώ το 64% τάσσεται υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, μόλις το 13% θεωρεί καλή ιδέα την ένταξη της Σερβίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ το ποσοστό αυτών που αντιτάσσεται σε μια τέτοια προοπτική ανέρχεται σε 52%.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι, το 37% των πολιτών θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εντοπίσει τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράτκο Μλάντιτς, επειδή, όπως λένε, ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας κρύβεται στο εξωτερικό. Υπάρχει δε κι ένα ποσοστό 35% που πιστεύει ότι οι αρχές γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Μλάντιτς, αλλά δεν επιθυμούν να το συλλάβουν.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 18-19 Ιουλίου 2010, σε δείγμα 1.000 ατόμων στη Σερβία.