Η επιδημία του Εμπολα που παρουσιάζει μια ύφεση «δεν έχει ακόμη αναχαιτισθεί», προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του αιμορραγικού πυρετού, παραμονή της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα εξετάσει το θέμα αυτό.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και τείνει σε μηδενικό ποσοστό σε πολλά μέρη, αλλά η νόσος παραμένει στο ένα τρίτο των περιοχών των τριών χωρών που έχει πλήξει. Έχουμε ακόμη περιστασιακές εξάρσεις και αιφνιδιασμούς με νέα κρούσματα, εκτός της λίστας» μας με τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς. «Αυτό σημαίνει ότι η νόσος δεν έχει περιοριστεί και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και ακόμη πιο εντατικά», εξήγησε ο Ντέιβιντ Ναμπάρο στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για την προσεχή έλευση της εποχής των βροχών και ζήτησε την καθιέρωση ενός δικτύου «τοπικών συνεργατών» πριν οι βροχοπτώσεις κάνουν δύσκολη την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές. Επεσήμανε ότι το αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου των ασθενειών που θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του 2015 θα επιτρέψει στην Αφρική να δράσει ταχύτερα, σε περίπτωση μιας νέας επιδημίας. «Χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος για να ετοιμαστούμε.

Χρειαζόμαστε καλύτερα μέσα παρέμβασης», δήλωσε σε σχέση με τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή την επιδημία Εμπολα, τη χειρότερη στην ιστορία του ιού μετά την ταυτοποίησή του το 1976.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα ανήλθε σε 99 την εβδομάδα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου -για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων πέφτει κάτω από 100 από τον Ιούνιο του 2014.