Σε εξέλιξη είναι οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για λόγους ηλικίας, στις 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες ενισχύεται η πιθανότητα εκλογής του κεντρώου δικαστικού Σέρτζιο Ματαρέλα (φωτό), ο οποίος επελέγη, τελικά, από τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι πρότεινε επίσημα το όνομα του Ματαρέλα πριν από λίγο, κατά την συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ μέχρι σήμερα το πρωί δήλωνε ότι θα ανακοίνωνε τον υποψήφιό του το Σάββατο.

Εβδομήντα τεσσάρων ετών, ανώτατος δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Ματαρέλα εκλεγόταν βουλευτής από το 1993 μέχρι το 2008, με την Χριστιανική Δημοκρατία, το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα και το κεντρώο κόμμα της Μαργαρίτας.

«Αν αποτύχουμε στην φάση αυτή, δεν θα πρόκειται για απλή κοινοβουλευτική ήττα. Το κόμμα μας πρέπει να δείξει ότι εκπροσωπεί, επάξια, την ενότητα της χώρας μας. Προτείνω το όνομα του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα εγγυηθεί επτά χρόνια σταθερότητας στην Ιταλία», τόνισε ο Ρέντσι.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφασίσει να στηρίξει, τελικά, την υποψηφιότητα αυτή «της τελευταίας στιγμής».

Τις περασμένες ημέρες, στενοί συνεργάτες του πρώην Καβαλιέρε είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια θα προτιμούσε να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκλιση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, με την επιλογή του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, από τους κύριους συνεργάτες, στην δεκαετία του ογδόντα, του Μπετίνο Κράξι.
Το ιταλικό Σύνταγμα προβλέπει ότι για τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρία των ψήφων. Από την τέταρτη και πέρα, είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία των χιλίων εννέα εκλεκτόρων.

Μια ακόμη ισχυρή υποψηφιότητα είναι εκείνη του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Το μεγαλύτερο μέρος της Φόρτσα Ιτάλια, όμως, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα δυσχέραινε την πορεία των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος ο Πρόντι, πριν λίγο, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει διχαστικά».
Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των ιταλών αναλυτών, ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά από σειρά συναντήσεων, φέρεται να έχει «υπογράψει» μια άτυπη συμφωνία με τον Μπερλουσκόνι, για επιλογή προσώπου κοινής αποδοχής.

Η αντίδραση, όμως, μέρους των βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, που ζητά διαφανείς διαδικασίες και την επικράτηση ενός υποψηφίου με ισχυρό προφίλ και χωρίς «ενδοτικές διαθέσεις» προς τον «μίστερ τιβί», οδήγησε στην επιλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα.