Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ, εξέθρεψαν εν μέρει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος  στο Ιράκ καθώς και την κρίση στην Ουκρανία, εκτιμούν οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων αυτών.

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση των περισσότερων από τις σημερινές κρίσεις», εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) Κένεθ Ροθ παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεση της οργάνωσής του.

Σε έναν «κόσμο που κατακερματίζεται», πολλές κυβερνήσεις «μοιάζουν να θεωρούν πως οι σημερινές απειλές για την ασφάλεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα επί των δικαιωμάτων του ανθρώπου». «Μοιάζουν να εκτιμούν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να περάσουν σε δεύτερο πλάνο» και καθίστανται ως εκ τούτου «μια πολυτέλεια».

Όμως ο υπολογισμός αυτός δεν είναι σωστός, σύμφωνα με τον Ροθ, επειδή τα δικαιώματα του ανθρώπου συνιστουν αντίθετα «μια ουσιαστική πυξίδα για την πολιτική δράση» και το να μπουν στο συρτάρι δεν είναι μόνο «κακό πράγμα, αλλά και μια θεώρηση κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική».

Από το Ιράκ ως τη Συρία, από την Αίγυπτο ως τη Νιγηρία, περνώντας από την Ουκρανία, μέσα στις χώρες αυτές που χαρακτηρίζονται από την αστάθεια, «η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και το να επιτρέπεται στους κατοίκους να έχουν λόγο για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, αποτελούν κλειδί για την επίλυσή τους», εκτιμά ο διευθυντής του HRW.

Η εμφάνιση των τζιχαντιστών σουνιτών του ΙΚ τροφοδοτήθηκε ιδιαίτερα από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η οποία δημιούργησε κενό ασφαλείας και προκάλεσε καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ στη Βαγδάτη ή στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο.

Επίσης η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό τα μάτια» στις σεχταριστικές πολιτικές του σιίτη πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, στις διώξεις των σουνιτικών μειονοτήτων, καθώς και στις αυθαίρετες φυλακίσεις και τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, συνεχίζοντας μάλιστα να παραδίδουν όπλα στον κυβέρνησή του.

Στη Συρία, οι ΗΠΑ συνέπηξαν έναν συνασπισμό περίπου εξήντα χωρών για να πολεμήσουν το ΙΚ, αλλά καμιά από τις χώρες αυτές δεν άσκησε πίεση στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ «για να σταματήσει τη σφαγή αμάχων».

«Αυτό το επιλεκτικό όραμα ήταν ένα δώρο για τους στρατολόγους του ΙΚ, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ως οι μόνοι ικανοί να αντισταθούν στις ωμότητες του Άσαντ», εξήγησε ο Ροθ.

Η ίδια επιλογή έγινε και στην Αίγυπτο, όπου η «παγκόσμια απάντηση στη χωρίς προηγούμενο καταπίεση που ασκεί ο νυν πρόεδρος, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, είναι επαίσχυντα ανεπαρκής», σύμφωνα με τον Ροθ.

Η Ουάσινγκτον δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια της Αιγύπτου, αλλά και του γειτονικού της Ισραήλ.

«Το ΙΚ μπορεί πλέον με αξιόπιστο τρόπο να ισχυρίζεται πως η βία είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην εξουσία, επειδή όταν επιδιώκουν την εξουσία με εκλογές και κερδίζουν, τους αποπέμπουν χωρίς να υπάρξουν πολλές διεθνείς διαμαρτυρίες», εξηγεί ο Ροθ.