Σε διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία κάλεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τους αντάρτες.

Ο Ποροσένκο ζήτησε από την ομάδα επαφής για την Ουκρανία, στην οποία συμμετέχουν το Κίεβο, η Μόσχα και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), να «διεξαγάγει έκτακτες διαβουλεύσεις (με τους αυτονομιστές αντάρτες) για να επιτευχθεί μια νέα εκεχειρία», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο Ποροσένκο δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές.

Στο μεταξύ η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ αύριο Παρασκευή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Η ομάδα επαφής ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ότι σκοπεύουν να διεξάγουν τον επόμενο γύρο συζητήσεων αύριο 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντμίτρι Μίροντσικ.

Οι αυτονομιστές αντάρτες «φυσικά και θα συμμετάσχουν», επεσήμανε ο Αντρέι Πουργκίν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Πάντως ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΑΣΕ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταματήσουν να υποστηρίζουν «το κόμμα του πολέμου» στην Ουκρανία και προειδοποίησε για την «καταστροφή» που ενδέχεται να συμβεί, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Θα ήθελα να κάνω έκκληση στις χώρες που ασκούν επιρροή στην ηγεσία του Κρεμλίνου, και κυρίως στην Ουάσινγκτον. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν να κάνουν τα χατίρια του κόμματος του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν. «Μόνο μια μεγάλη καταστροφή μπορεί να προκύψει από τέτοιες εξελίξεις», πρόσθεσε.