Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ 'Ασαντ την "άμεση" διακοπή της βίας και των "λυπηρών ενεργειών τις οποίες υιοθετεί η συριακή κυβέρνηση εναντίον του λαού της".
Σε δηλώσεις της μετά μια συνάντησή της με τον Iάπωνα ομόλογό της Τακεάκι Ματσουμότο, η Κλίντον επανέλαβε την έκκλησή της προς τον Μπασάρ Αλ 'Ασαντ να "ανταποκριθεί στις νόμιμες προσδοκίες" των Σύρων, ενώ χθες Παρασκευή, κατά τη διάρκεια μια ακόμη ημέρας αμφισβήτησης, 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορείες σε αρκετές πόλεις, παρά την απαγόρευση των αρχών.

"Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απολύτως λυπηρές ενέργειες που υιοθετεί η συριακή κυβέρνηση σε βάρος του λαού της. Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως", τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε λόγω των "παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων" να λάβει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Μπαχέρ αλ 'Ασαντ, του νεότερου αδελφού του Σύρου προέδρου που είναι ανώτερος αξιωματικός του συριακού στρατού, του Αλί Μαμλούκ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του 'Ατεφ Νατζίμπ ενός πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών για τη νότια επαρχία Ντεράα.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε χθες απόφαση που ζητεί την επείγουσα αποστολή στη Συρία ομάδας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Το Συμβούλιο διαμαρτύρεται για τις απόπειρες που έχουν στόχο να σιωπήσει η αμφισβήτηση με τη χρήση ανεξέλεγκτης βίας", αντέδρασε η Χίλαρι Κλίντον.