Στόλτενμπεργκ: Ενώπιον νέων προκλήσεων το ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Ενώπιον νέων προκλήσεων το ΝΑΤΟ

Το εύρος των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ έπειτα από μία «μαύρη χρονιά» κατά τη διάρκεια της οποίας η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιθέσεις στην Ευρώπη έχουν υπονομεύσει το αίσθημα ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το 2014 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα ήταν μία μαύρη χρονιά» επισήμανε ο Γενς Στόλντενμπεργκ που ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας στον Τύπο την ετήσια έκθεση του οργανισμού συλλογικής ασφάλειας η έδρα του οποίου βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Στα ανατολικά, η Ρωσία επενέβη στην Ουκρανία αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιώντας την χώρα και τους γείτονές της, επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

«Στα νότια, η εξτρεμιστική βία έχει επεκταθεί έως τα σύνορά μας όπου μαίνονται οι εντάσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι οποίες τροφοδοτούν την τρομοκρατία στους δρόμους» των πόλεών μας, προσέθεσε ο ίδιος.

«Το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την ασφάλειά μας έχει αλλάξει θεμελιωδώς» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απευθύνοντας έκκληση στα 28 κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους τις οποίες μειώνουν εδώ και χρόνια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο