Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ-Ουάλιντ μπιν Ταλάλ εγκαινιάζει την Κυριακή, ύστερα από πολλές αναβολές, ένα παναραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο συνεχούς ροής που υπόσχεται αντικειμενικότητα απέναντι στους καλά εδραιωμένους ανταγωνιστές του.

Η δορυφορική μετάδοση του Alarab (οι Άραβες) θα αρχίσει μεθαύριο, στις 15:00 ώρα Ελλάδος, από την έδρα του στο Μπαχρέιν. Η έναρξη της λειτουργίας του αραβόφωνου δικτύου είχε αναβληθεί πολλές φορές από τότε που ο πρίγκιπας Αλ-Ουάλιντ, ανιψιός του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε αυτό το 2010.

Ο γενικός διευθυντής του Alarab, Τζαμάλ Κασόγκι, δεν αποκάλυψε τον προϋπολογισμό του δικτύου αλλά είπε ότι θα έχει συνολικά 280 εργαζόμενους σε 30 χώρες. Το γραφείο στο Ριάντ θα είναι το μεγαλύτερο με περίπου 20 εργαζόμενους.

Το πρώτο αντίστοιχο δίκτυο που άρχισε να λειτουργεί το 1996, το Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, ανταγωνιζόταν το 2003 το σαουδαραβικών κεφαλαίων δίκτυο Al Arabiya του ομίλου MBC, ιδιοκτησίας του σεΐχη Ουάλιντ αλ-Ιμπραχίμ, συγγενή του πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ.

Το Αλ Τζαζίρα και το Αλ Αραμπίγια κατηγορήθηκαν ότι απηχούσαν τις απόψεις των ιδιοκτητών τους, κυρίως μετά το κίνημα της αραβικής άνοιξης και τις εξεγέρσεις κατά των αυταρχικών καθεστώτων.

Όταν το Κατάρ κατηγορήθηκε ότι στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, η Σαουδική Αραβία κήρυξε την Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση», θέσεις που διαφαίνονταν στις δημοσιογραφικές καλύψεις των δύο δικτύων.