Οι αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ άσκησαν σήμερα δίωξη κατά του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεβ για «εκβιασμό κατά εκπροσώπων ανωτάτων κρατικών οργάνων», γνωστοποίησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε μήνυμα που απηύθυνε στο λαό της χώρας.

Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2014 είχε τέσσερις συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,κατά τις οποίες ο τελευταίος του ζήτησε το σχηματισμό, επειγόντως, μεταβατικής κυβέρνησης, «ενημερώνοντας» τον ότι έχει στην κατοχή του καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες προσώπων της ηγεσίας της χώρας, αρχής γενομένης αρχής από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, όπως και μελών του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και δημοσιογράφων, τις οποίες εξασφάλισε από μυστικές υπηρεσίες μίας ξένης χώρας.

«Ρώτησα τον κ.Ζάεβ αν είναι σίγουρος γι΄αυτά που λέει και για το εάν εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και έλαβα καταφατική απάντηση. Μου γνωστοποίησε μάλιστα το περιεχόμενο μερικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τις οποίες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες είναι ακριβείς, κάποιες άλλες εν μέρει ακριβείς και κάποιες άλλες όχι. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ακριβείς, καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης» πρόσθεσε ο κ.Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις αυτές, «ο κ.Ζάεβ άρχισε να μιλά δημόσια ότι έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό ,απειλώντας ότι αν δεν δεχτούμε τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης θα προβεί στη γνωστοποίηση του».

«Τον έβλεπα και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο αρχηγός ενός κόμματος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα δεν κρύβει ότι συνεργάζεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Για όλα αυτά που αναφέρω υπάρχουν ισχυρές και ακλόνητες αποδείξεις » ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι είναι γεγονός πρωτόγνωρο, στα 24 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας, ένας πολιτικός παράγοντας να χρησιμοποιεί τέτοιους μεθόδους για την επίτευξη «συγκεκριμένων στόχων» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιους εκβιασμούς και απειλές από την μεριά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ.Γκρούεφσκι έκανε λόγο για «γεγονός που πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας» και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της δικαστικής εξέτασης της υπόθεσης, η οποία όπως είπε θα είναι δημόσια και θα διεξαχθεί με διαφανείς διαδικασίες για την τοπική και ξένη κοινή γνώμη , θα απαντήσει σε όλα τα σχετικά ερωτήματα.

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος βρίσκεται καθ΄όδόν προς τα Σκόπια (από την πόλη Στρούμιτσα όπου είναι η γενέτειρα του και της οποίας είναι δήμαρχος) δήλωσε ότι η δίωξη εις βάρος του αποσκοπεί στο να τον εμποδίσουν να γνωστοποιήσει «τα τεράστια σκάνδαλα της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι που ισοδυναμούν με βόμβα μεγατόνων» και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές των διωκτικών αρχών της χώρας εις βάρος του δεν πρόκειται να τον αποτρέψουν από την πρόθεση του να αποκαλύψει τα σκάνδαλα αυτά.

Από την εισαγγελία των Σκοπίων έγινε γνωστό ότι ο κ.Ζάεβ δεν θα συλληφθεί παρά μόνο θα παρακρατηθεί το διαβατήριο του για να μην διαφύγει από τη χώρα.

Προηγουμένως σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα» απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ίβο Κότεφσκι, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ «εκβίαζε» τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχτεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και προκήρυξης νέων εκλογών, απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση θα γνωστοποιήσει ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος υψηλόβαθμων προσώπων του δημόσιου βίου και κρατικών λειτουργών της χώρας.

Το κόμμα του κ.Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014 όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή.

Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ.Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην «κατάλληλη στιγμή» θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων, ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες.