Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά, η αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στο Μινσκ αναζωπυρώνει τους φόβους της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο» έγραψε σήμερα ο διπλωματικός σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Βαλέρι Τσάλι στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρήνης δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα, δεν οδήγησαν σε καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως ήλπιζαν οι διεθνείς διαμεσολαβητές.

Ο ΟΑΣΕ που συμμετείχε στις συνομιλιές, όπως επίσης και η Ρωσία, κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες ότι θέλουν να αναθεωρήσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας το Σεπτέμβριο και τις οποίες αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα ως τη βάση μιας διευθέτησης της κρίσης.

Οι απεσταλμένοι των ανταρτών «δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων. Αντ’ αυτού ζήτησαν την επανεξέταση» των συμφωνιών του Σεπτεμβρίου, επισήμανε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα, 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε διάστημα 24 ωρών στους 19, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Βολόντιμιρ Πόλιοβι.

«13 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε διάστημα 24 ωρών» είπε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Νωρίτερα σήμερα το Κίεβο και οι αντάρτες έκαναν λόγο για 6 άμαχους νεκρούς.