Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος που ηγείται τώρα του κόμματος της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, δέχεται σήμερα πιέσεις από συμμάχους και αντιπάλους για να υποστηρίξει τους αντίπαλους Σοσιαλιστές στο δεύτερο γύρο μιας αναπληρωματικής εκλογής ώστε να εξασφαλισθεί η ήττα του Εθνικού Μετώπου.

Το ακροδεξιό κόμμα ήρθε πρώτο με 32,6% στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου την Κυριακή για τη βουλευτική έδρα στην ανατολική εκλογική περιφέρεια Λε Ντουμπς, η οποία έμεινε κενή μετά το διορισμό ως επιτρόπου της ΕΕ του σοσιαλιστή βουλευτή Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος ήρθε δεύτερος με 28,9%, κερδίζοντας τον υποψήφιο του συντηρητικού UMP, με αποτέλεσμα να στηθεί για την ερχόμενη Κυριακή το σκηνικό μιας μονομαχίας Σοσιαλιστικού Κόμματος - Εθνικού Μετώπου.

Στο παρελθόν τα κύρια κόμματα της Γαλίας παραμέριζαν τις διαφορές τους για να στηρίξουν όποιον από τους υποψηφίους τους είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο σε δεύτερους γύρους εκλογικών αναμετρήσεων. Όμως ο ραδιοσταθμός Ερόπ 1 μετέδωσε πως ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει να δελεάσει τους ψηφοφόρους τους για να έρθουν στο UMP, είναι αυτή τη φορά απρόθυμος να στηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο.

"Το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να παραμορφώσει τη Γαλλία", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV η αντιπρόεδρος του UMP Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της υποστήριξης του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Στελέχη των Σοσιαλιστών κάλεσαν επίσης τον Σαρκοζί να παραμερίσει τις παραδοσιακές πολιτικές αντιπαλότητες.

"Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί δεν τάσσεται υπέρ ενός υποψηφίου στην ψηφοφορία; Επειδή θέλει να κλέψει ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο στην προεδρική εκλογή του 2017", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

"Όμως τώρα το Εθνικό Μέτωπο είναι αυτό που κλέβει ψήφους από το UMP. Καλώ το UMP να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες του".

Ο Σαρκοζί και άλλα στελέχη του UMP πρόκειται να λάβουν την τελική απόφασή τους αύριο, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο 

To Εθνικό Μέτωπο καθαρά πρώτο (γύρω στο 35%). Πίσω του, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που σώζει την παρτίδα (με 30%), ενώ ακολουθεί η UMP που «τρώει τη σκόνη» τους (25%). Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το να περάσει ο υποψήφιος της άκρας Δεξιάς στον δεύτερο γύρο αποτελούσε μια πολιτική βόμβα. Στις αρχές του 2015, είδηση είναι πλέον το να συμβαίνει το ίδιο με τον σοσιαλιστή υποψήφιο.

 Στην 4η περιφέρεια του διαμερίσματος της Ντουμπς, στη βορειοανατολική Γαλλία, πρέπει να εκλεγεί ο διάδοχος του Πιερ Μοσκοβισί, που από τον περασμένο Νοέμβριο είναι επίτροπος. Η εκλογή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν πολύ χαμηλή, γύρω στο 40%, και σε συνδυασμό με τη διάσπαση των ψήφων προς την Αριστερά (υπήρξαν πέντε υποψήφιοι) αναμενόταν να πλήξει τον υποψήφιο των σοσιαλιστών.

 Υποψήφια της άκρας Δεξιάς είναι η 45χρονη ευρωβουλευτής Σοφί Μοντέλ, που στήριξε όλη της την προεκλογική εκστρατεία στην κριτική της «μαζικής μετανάστευσης» και τον «ισλαμικό κίνδυνο». Οι δύο σημαντικότερες θέσεις της είναι η «απόκρουση της παράνομης μετανάστευσης» και η «απόρριψη της ψήφου των ξένων».

 Τόσο ο σοσιαλιστής υποψήφιος, ο 54χρονος Φρεντερίκ Μπαρμπιέ που είναι στενός συνεργάτης του Μοσκοβισί, όσο και ο υποψήφιος της UMP, ο 69χρονος καθηγητής μαθηματικών Σαρλ Ντεμούζ, στήριξαν τη στρατηγική τους στην εξουδετέρωση της ακροδεξιάς.

 Τα τρία κόμματα που πρωταγωνιστούν στη γαλλική πολιτική ζωή προσέδωσαν μεγάλη σημασία σ'αυτή την αναπληρωματική εκλογή, που πραγματοποιείται σε μια ζώνη απόλυτα εξαρτημένη από τα εργοστάσια της Peugeot. Στην προεκλογική εκστρατεία έλαβαν μέρος τόσο ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, όσο και η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Το διαμέρισμα της Ντουμπς ήταν κάποτε ένα οχυρό της Αριστεράς, αλλά στις τελευταίες ευρωεκλογές η ακροδεξιά έλαβε 36%, 11 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.