Οι Λίβυοι εξεγερμένοι απέρριψαν σήμερα την προσφορά του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις εφόσον το ΝΑΤΟ σταματήσει τις επιθέσεις του, λέγοντας ότι ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει.

"Το καθεστώς του Καντάφι έχει απωλέσει όλη την αξιοπιστία του", αναφέρει ο Άμπντελ Χαφίζ Γόγκα, ο εκπρόσωπος του μεταβατικού εθνικού συμβουλίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Καντάφι έχει κατ' επανάληψη προσφερθεί να κηρύξει εκεχειρία αλλά κατόπιν συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει. Ο λαός της Λιβύης δεν μπορεί ούτε να σκεφτεί ούτε να δεχτεί μια Λιβύη όπου ο καθεστώς του Καντάφι θα παίζει κάποιο ρόλο", προστίθεται στο κείμενο.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση το πρωί ο Καντάφι πρότεινε να γίνει εκεχειρία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ζητούν οι εξεγερμένοι και η Δύση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των εξεγερμένων, συνταγματάρχη Άχμεντ Μπάνι, υποστήριξε επίσης ότι ο Καντάφι "παίζει βρόμικα παιχνίδια". "Δεν μιλάει έντιμα. Δεν τον πιστεύουμε και δεν τον εμπιστευόμαστε", τόνισε ο Μπάνι.