Από πεντακόσιες χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο πιστοί αναμένεται να προσέλθουν στη Ρώμη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών για να παρακολουθήσουν την τελετή μακαριοποίησης του πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο του Β΄, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του. Τα πρώτα πούλμαν και τραίνα, έφτασαν από την Πολωνία και τη Γαλλία, τις χώρες καταγωγής του Πάπα Κάρολ Βοϊτίλα και της καλόγριας Μαρί Σιμόν Πιέρ, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί ότι παρουσίασε θαυματουργή ίαση από τη νόσο του Πάρκινσον, χάρη σε παρέμβαση του πολωνού ποντίφικα.

Σήμερα το βράδυ, στον αρχαίο Ρωμαϊκό στάδιο του "Τσίρκο Μάσσιμο", πρόκειται να οργανωθεί ολονυκτία προσευχής, με τη συμμετοχή τουλάχιστον εκατόν πενήντα χιλιάδων πιστών, παρά τον βροχερό ουρανό, κάτω από τον οποίο ξύπνησε σήμερα η Αιώνια Πόλη.

Ο Πάπας Βενέδικτος, πρόκειται να ανακηρύξει μακάριο τον άμεσο προκάτοχό του, πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' , κάτι που δεν συνέβαινε εδώ και δέκα αιώνες. Το φέρετρο του πολωνού Πάπα, που ηγήθηκε της Καθολικής Εκκλησίας επί είκοσι επτά χρόνια, πρόκειται να μεταφερθεί, προσωρινά, από τον τάφο που βρίσκεται στα "σπήλαια του Βατικανού", στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, για δημόσιο προσκύνημα.

Η θρησκευτική τελετή θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, στις 10 ώρα Ιταλίας, ενώ από σήμερα απαγορεύεται η πρόσβαση στα αυτοκίνητα, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό. Κατά την αυριανή ημέρα, δε, πρόκειται να ισχύσει η απαγόρευση πτήσεως σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.

Στο μεταξύ, η όλη τελετή μακαριοποίησης, έχει και σημαντικές εμπορικές προεκτάσεις: Τα καταστήματα τουριστικών ειδών ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χάρη στα μπλουζάκια, τα μολύβια, τις κούπες, και δεκάδες άλλα αντικείμενα που με τυπωμένη την φωτογραφία του Κάρολ Βοϊτίλα.

 Παράλληλα, κινήθηκε, φυσικά, και η αγορά των "σουβενίρ μαϊμού": οι κατασχέσεις της ιταλικής αστυνομίας, έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια αναμνηστικά αντικείμενα, συνολικής αξίας δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ.
TAGS