Ικανοποίηση για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Διαχωρίζοντας τη θέση του από τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κ. Ντάτστιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) τόνισε: 

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι νίκησε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ένα αριστερό κόμμα και εύχομαι στο φίλο μου τον Τσίπρα κάθε επιτυχία».

Επισήμανε δε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας είναι φιλικές ανεξάρτητα από το κόμμα που ασκεί την εξουσία σε αυτές χώρες. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι για τη νέα ελληνική κυβέρνηση τώρα αρχίζουν οι προκλήσεις κυρίως στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης.

Ο Ντάτσιτς με την τοποθέτησή του για την νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα προφανώς ήθελε να διαφοροποιήσει τη θέση του από εκείνη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προ ημερών δηλώνοντας ότι δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της σερβικής κοινής γνώμης για τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές.

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στα Σερβικά ΜΜΕ

Στη Σερβία η κοινή γνώμη παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα στα οικονομικά θέματα κυριαρχούν ενώ στο διαδίκτυο έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα συμπαράστασης και ενθουσιασμού για τις εξαγγελίες σε κοινωνικά θέματα, αλλά και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποδέσμευση από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η κατάσταση αυτή σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος προχθές σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Presse παραδέχθηκε ότι «ο Τσίπρας είναι σήμερα στη Σερβία ο πιο δημοφιλής πολιτικός».