Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Από την Ουγγαρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Μέρκελ επεσήμανε πως η κατάπαυση θα πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας. 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προσέθεσε πως το Βερολίνο δεν θα στηρίξει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου παρέχοντας τους οπλισμό: 

«Η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία (προμηθεύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της) με όπλα. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα».

Αργότερα η Μέρκελ η οποία βρέθηκε για μονοήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας προγραμμάτισε συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών ενώ επισκέφθηκε επίσης μια συναγωγή της Βουδαπέστης. 

Η επίσκεψη της σκοπό είχε να αναδείξει τους κινδύνους του φυλετικού και εθνοτικού μίσους σε όλη την Ευρώπη. Στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ έχει ταχθεί ενάντια στο αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA το οποίο διοργανώνει μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη μετανάστευση, ενώ και στην Ουγγαρία το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Γιόμπικ, έχει κατηγορηθεί για αντισημιτική ρητορική αλλά και ρητορική εναντίον των Ρομά.