Συγκλονίζει διεθνώς η εκστρατεία μίας 31χρονης γιατρού που βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου με την οποία απευθύνει έκκληση στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Βρετανίας να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη ανθρωπιά στους ασθενείς.

Νιώθοντας οργή, καθώς αναφέρονταν στην ίδια ως το «κρεβάτι αριθμός 7» και για το γεγονός ότι ορισμένοι νοσηλευτές δεν εμφανίζονταν καν την ώρα που όφειλαν προκειμένου να τη βοηθήσουν, η Κέιτ Γκρέιντζερ, ξεκίνησε την εκστρατεία στο Twitter με την ετικέτα #hellomynameis («γεια σας, το όνομά μου είναι»).

Ήδη έχει δεχθεί τη συμπαράσταση χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων του τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Το γεγονός ότι εκείνοι δεν εμφανίζονταν με έκανε και ένιωθα σα να ήμουν ένα άρρωστο σώμα, όχι ένα ανθρώπινο ον» δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC η νεαρή γυναίκα που πάσχει από σάρκωμα, μία σπάνια μορφή καρκίνου. Οι γιατροί διέγνωσαν τη νόσο το 2011 όταν εκείνη βρισκόταν σε διακοπές στις ΗΠΑ.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η κληρονομιά (που αφήνω) θα οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο πρακτικών με περισσότερη συμπόνια, (θα αγγίξει) την καρδιά των νοσηλευτών που προσφέρουν φροντίδα σε καθημερινή βάση», προσέθεσε η ίδια που έχει γράψει δύο βιβλία για την εμπειρία της ως γιατρός και ταυτόχρονα ασθενής, τα οποία διατίθενται στον προσωπικό της ιστότοπο.

«Πρέπει να δημιουργούν ανθρώπινη επαφή, να αρχίζουν μία θεραπευτική σχέση και να οικοδομούν εμπιστοσύνη» διευκρίνισε η ίδια λίγο προτού ξεκινήσει ένα νέο κύκλο χημειοθεραπειών.

«Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι αυτό βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών» τόνισε η Κέιτ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την υποστήριξή του χαιρετίζοντας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter τις προσπάθειες της νεαρής γυναίκας υπέρ μιας πιο «ανθρώπινης» φροντίδας των ασθενών στα βρετανικά νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ από την πλευρά του χαρακτήρισε «υποδειγματική» την πρωτοβουλία της, την οποία έχουν επίσης υποστηρίξει σχεδόν 400.000 νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

«Ο καρκίνος μου διαγνώστηκε πριν από 3 χρόνια και δυστυχώς η υγεία μου δεν θα βελτιωθεί» είπε η Κέιτ Γκρέιντζερ, απευθύνοντας έκκληση για αξιοπρέπεια και σεβασμό των ασθενών.