Την παραίτησή του ετοιμάζει ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπερντ, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Η επικείμενη αποχώρηση του υπουργού, την οποία επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, μια πηγή, θα στερήσει από τους δεξιούς Συντηρητικούς μια σημαντική κυβερνητική προσωπικότητα. Ο Μπερντ φημίζεται επίσης για την ικανότητά του στις προεκλογικές εκστρατείες και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για φέτος τον Οκτώβριο

Πηγή που πρόσκειται στον Μπερντ δήλωσε πως ο 45χρονος υπουργός θέλει να αρχίσει μια νέα σταδιοδρομία, έπειτα από 20 χρόνια στη δημόσια υπηρεσία. 

"Ήταν απλώς η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει", δήλωσε η πηγή προς το Ρόιτερς. 

Από το γραφείο του Μπερντ ανακοινώθηκε πως ο υπουργός θα προβεί σε μια ανακοίνωση σήμερα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας). 

Σε χωριστές δηλώσεις, δύο πολιτικές πηγές είπαν πως η σχέση του Μπερντ με το γραφείο του Χάρπερ επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα αναφορικά με την πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Ο Μπερντ, είπαν οι πηγές, πίεζε την Οτάβα να εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος συμμάχων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τον Καναδά. Οι πιέσεις του απορρίφθηκαν από το γραφείο του Χάρπερ.
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι ο Μπερντ είχε καταστήσει σαφές σε ιδιωτικές συνομιλίες του τους λίγους τελευταίους μήνες πως επιδιώκει να εγκαταλείψει την πολιτική.