Η Αίγυπτος ενδέχεται να αποφυλακίσει εντός της ημέρας τον αναδοαιγύπτιο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Φάχμι, όπως ανακοίνωσε η αγγλόφωνη υπηρεσία του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera που εδρεύει στο Κατάρ.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του ο Φάχμι αποποιήθηκε την υπηκοότητά του.

Σύμφωνα με τον Καναδά, η απελευθέρωσή του είναι ζήτημα χρόνου. Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η τύχη του Μπάχερ καθώς είναι Αιγύπτιος και δεν έχει διπλή υπηκοότητα.

"Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Ο Μοχάμεντ είναι πολύ υπερήφανος και προέρχεται από μία πατριωτική οικογένεια ανώτερων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας, οι οποίοι έχουν υπερασπιστεί αυτή τη χώρα και έχουν πολεμήσει γι αυτήν", δήλωσε ο Άντελ Φάχμι.

Πολλά μέλη της οικογενείας του κρατούμενου δημοσιογράφου προσεβλήθησαν από την απόφασή του να αποποιηθεί την υπηκοότητά του, πρόσθεσε ο Άντελ τονίζοντας ότι η μνηστή του αδελφού του και η μητέρα του τον πίεσαν να το κάνει.

Ο συνάδελφός του, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, απελευθερώθηκε την Κυριακή, ενώ ένας τρίτος δημοσιογράφος, ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακή του Καϊρου.

Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί τον Ιούνιο σε κάθειρξη από επτά έως δέκα χρόνια καθώς είχαν κριθεί ένοχοι, μεταξύ άλλων, για την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε "τρομοκρατική οργάνωση", μία έκφραση που χρησιμοποιείται ως αναφορά στους εκτός νόμου Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο αδελφός του Φάχμι, ο Άντελ, είπε ότι ο δημοσιογράφος κλήθηκε να αποποιηθεί την υπηκοότητά του σε αντάλλαγμα με την ελευθερία του.