Οκτώ άτομα, ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυο τζιχαντιστών που οργάνωνε τη στρατολόγηση νέων και την αναχώρησή τους για τη Συρία συνελήφθησαν σήμερα στα βόρεια προάστια του Παρισιού και στην περιοχή της Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

"Τα άτομα που συνελήφθηκαν και όλα τους έχουν τεθεί υπό κράτηση θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τζιχαντιστική ομάδα που οργάνωνε τη στρατολόγηση και αναχώρηση μελών προς τη Συρία", εξήγησε ο Καζνέβ στον Τύπο υπογραμμίζοντας ότι η "επιχείρηση" πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη στη νότια Γαλλία, πέντε ανδρών που επίσης εμπλέκονται σε τζιχαντιστική ομάδα που προετοίμαζε επίσης την αναχώρηση μελών για τη Συρία.

"Σχεδόν ένα μήνα μετά τις επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι, η επιχείρηση αυτή δείχνει εκ νέου τη μεγάλη αποφασιστικότητα των δυνάμεων ασφαλείας, υπό τη δικαστική αρχή, να πατάξουν την τρομοκρατία", πρόσθεσε.

Οι ύποπτοι μπορούν να μείνουν προφυλακισμένοι έως 96 ώρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας. "Είναι τώρα στα χέρια της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα θέμα της Συρίας", δήλωσε αξιωματούχος στο γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού.

Στον απόηχο των τζιχαντιστικών επιθέσεων που βύθισαν στο πένθος τη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα έθετε πλέον υπό παρακολούθηση 3.000 άτομα που κινούνται σε κύκλους τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει, από την πλευρά του, στις 22 Ιανουαρίου ότι 73 Γάλλοι είχαν σκοτωθεί "στο πεδίο των τρομοκρατικών επιχειρήσεων" στη Συρία και το Ιράκ, σε σύνολο περίπου 1.400 γάλλων πολιτών που έχουν διασυνδέσεις με πυρήνες στρατολόγησης για τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ, από τους οποίους περίπου 400 πολεμούν ήδη στις τάξεις των τζιχαντιστών.