Κροάτης ιστορικός βρέθηκε νεκρός στη Νέα Υόρκη

Πρόκειται για τον Ουίλιαμ Κλίνγκερ που δολοφονήθηκε στο πάρκο Αστόρια, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπως μεταδίδουν σήμερα τα κροατικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι το κίνητρο του φόνου δεν ήταν το κέρδος, επειδή υπάρχουν ίχνη ληστείας.

Ο Ουλίαμ Κλίνγκερ, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Ριέκα της Κροατίας, βρέθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου δίπλα σε πισίνα του πάρκου και, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Έλμουρστ, όπου και υπέκυψε.

Η ιταλική εφημερίδα "Il Messagero Veneto", σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο Κλίνγκερ σπούδασε στην Τεργέστη και απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Μελετούσε την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας υπό την ηγεσία του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, για τον οποίο είχε γράψει βιβλία και δοκίμια.

Ήταν παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και ζούσε με την οικογένειά του στην πόλη Γκράντισκα ντ' Ιζόνσο στη Γκορίτσια της Ιταλίας και στη Νέα Υόρκη ταξίδευε περιστασιακά για διαλέξεις σε συνέδρια για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μεταπολεμικά γεγονότα στα Βαλκάνια.

Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του, με τίτλο "Η τρομοκρατία του λαού", με θέμα την ιστορία της OZNA, (Τμήμα για την προστασία του λαού), τη μυστική αστυνομία στην πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην οποία γίνεται πρώτη φορά αναφορά το 1943. Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι η υπηρεσία δεν δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί εναντίον των εισβολέων, διότι υπήρχε οργάνωση για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, πολύ πιο σημαντική ήταν η κρυφή, δεύτερη αποστολή της, που ήταν υπό κομματικό έλεγχο να "ξεσκεπάζει" τους εσωτερικούς εχθρούς.