Ούτε η Σερβία ούτε η Κροατία διέπραξαν γενοκτονία η μία σε βάρος της άλλης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η αντιπροσφυγή της Σερβίας απορρίφθηκε με ομόφωνη απόφαση και η προσφυγή της Κροατίας με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Η Κροατία, το 1999 προσέφυγε στο ICJ, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η Σερβία διέπραξε γενοκτονία στην πόλη Βούκοβαρ και σε άλλες περιοχές, το 1991. Η Σερβία, το 2010 κατέθεσε την αντιπροσφυγή, υποστηρίζοντας ότι εκδιώχθηκαν πάνω από 200.000 Σέρβοι από την Κροατία στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης "Καταιγίδα".

Με τη σημερινή απόφαση του ICJ τερματίζεται η δικαστική διαμάχη των δύο χωρών, που διήρκεσε πάνω από 15 χρόνια.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Τόμκα τόνισε, διαβάζοντας την ετυμηγορία, ότι η Κροατία δεν απέδειξε ότι ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA) και οι σερβικές δυνάμεις στην περιοχή της Κροατίας διέπραξαν γενοκτονία, όπως επίσης ότι η Σερβία δεν απέδειξε την ύπαρξη γενοκτονίας, ούτε την πρόθεση γενοκτονίας, την περίοδο πριν και μετά τη στρατιωτική επιχείρηση "Καταιγίδα".

Ο κ. Τόμκα είπε ότι η Κροατία δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι μοναδικό συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί από τη συμπεριφορά του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) και των σερβικών δυνάμεων στην Κροατία είναι ότι υπήρχε πρόθεση αφανισμού των Κροατών ως ομάδας.

«Οι πράξεις δεν διαπράχθηκαν με ειδικό σκοπό ώστε να χαρακτηριστούν γενοκτονία. Η προσφυγή της Κροατίας απορρίπτεται», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μεγάλο αριθμό δολοφονιών διέπραξαν στην Κροατία μέλη του JNA και των σερβικών δυνάμεων στην ανατολική Σλαβονία, στη Λίκα και στη Δαλματία και ότι ο JNA και οι σερβικές δυνάμεις είχαν στόχο τον κροατικό πληθυσμό, ομάδα που προστατευόταν από τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας.

 Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα γεγονότα στα οποία βασίζεται η προσφυγή δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε πρόθεση να αφανιστούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς οι Κροάτες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το συμπέρασμα του δικαστηρίου, είπε, είναι ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε βάρος του κροατικού πληθυσμού, με πρόθεση την εθνική εκκαθάριση των περιοχών, στις οποίες κατοικούσε και τη συμπερίληψή τους σε ένα σερβικό κράτος, αλλά όχι με την πρόθεση της γενοκτονίας.

Ο κ. Τόμκα υπενθύμισε ότι η εισαγγελία του Δικαστηρίου της Χάγης δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε κανένα πρόσωπο για γενοκτονία σε βάρος του κροατικού πληθυσμού στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στην Κροατία το 1991-1995.