Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ.

Ο 45χρονος Μπέιρντ αιτιολογώντας την παραίτησή του είπε ότι μετά από 20 χρόνια στην πολιτική ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του. Ήταν υπουργός Εξωτερικών από το Μάιο του 2011 και υπήρξε μέλος της συντηρητικής κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2006.

Πολιτικές πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι σχέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών με το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ είχαν επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

«Χθες το βράδυ μίλησα με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα για την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Μπέιρντ στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Με μεγάλη λύπη δέχτηκα σήμερα την παραίτηση ενός από τους καλύτερους υπουργούς που είχα το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί του» ήταν η δήλωση-ανακοίνωση του πρωθυπουργού Χάρπερ για την παραίτησή του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος ήταν δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα επικριτικός για τη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία και θερμός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εμπορίου Εντ Φαστ θα αναλάβει ως προσωρινός υπουργός Εξωτερικών έως ότου ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ορίσει τον αντικαταστάτη του Τζον Μπέιρντ. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ο υπουργός Απασχόλησης Τζέισον Κένι, ο υπουργός Οικονομικών Τόνι Κλέμεντ και ο υπουργός Μετανάστευσης Κρις Αλεξάντερ ο οποίος είναι πρώην διπλωμάτης.