«Το πρόβλημα με τα βουλγαρικά φράγματα και τις πλημμύρες που προκαλούν στην Τουρκία πρέπει να επιλυθεί», τόνισε ο τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου αναφερόμενος στις στις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) από την υπερχείλιση του Έβρου, του Τούντζα και του Άρδα.

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι συναντήθηκε με κατοίκους της Αδριανούπολης, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα καταφύγουν σε νομικά μέσα εναντίον της Βουλγαρίας, αν είναι αναγκαίο.

Ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για τα φράγματα στη Βουλγαρία δεν αφήνουν τον αναγκαίο ελεύθερο χώρο για να εμποδίσουν την υπερχείλιση των υδάτων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.

Έχουμε προειδοποιήσει τη βουλγαρική πλευρά και η υπομονή των κατοίκων στην περιοχή της Αδριανούπολης εξαντλείται, είπε κ. Έρογλου.
Ο υπουργός τόνισε ότι, με τις δηλώσεις του, θέλει να στρέψει την προσοχή της βουλγαρικής κυβέρνησης σε αυτό το πρόβλημα και υπογράμμισε ότι η Τουρκία και η Βουλγαρία είναι σε επικοινωνία, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών.

«Έχουν δημιουργηθεί κοινοί σταθμοί με τη Βουλγαρία για τη μέτρηση της ποσότητας των υδάτων και την εκ των προτέρων πληροφόρηση. Επιθυμία μας είναι να αφήνεται ο αναγκαίος χώρος στα φράγματα, ώστε να αποτρέπεται η υπερπλήρωση και η υπερχείλιση. Ωστόσο, τα φράγματα γεμίζουν για να παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν υπερχείλιση, οι πύλες ανοίγουν για την αποδέσμευση των υδάτων και προκαλούνται πλημμύρες στη χώρα μας. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί» τόνισε ο κ. Έρογλου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, Ιβελίνα Βασιλίεβα δήλωσε από το Έλχοβο, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, ότι η άνοδος της στάθμης των υδάτων στον κάτω ρου του ποταμού Τούντζα οφείλεται μόνο στις καταρρακτώδεις βροχές.

Η ποσότητα της βροχής στο Έλχοβο έφθασε τα 64 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και στην ευρύτερη περιοχή τα 60 έως 80 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, είπε. Η ελεγχόμενη αποδέσμευση υδάτων από το φράγμα Ζρέμπτσεβο και από άλλες δεξαμενές σταμάτησε, τόνισε η κ. Βασιλίεβα.