Δεκάδες αμάχους σκότωσαν οι νιγηριανοί τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ, αποκεφαλίζοντας ορισμένους από αυτούς και πυρπολώντας το μεγάλο τέμενος της πόλης Φοτοκόλ στο Καμερούν.

Η μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές ποκρούσθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Καμερούν και του Τσαντ, όπως ανέφεραν κάτοικοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 μαχητές της Μπόκο Χαράμ και έξι στρατιώτες του Καμερούν.

"Έκαψαν τα σπίτια και σκότωσαν πολίτες και στρατιώτες" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας από τη Γιαουντέ, την πρωτεύουσα του Καμερούν.

Κάτοικοι της Φοτοκόλ είπαν ότι δεκάδες πολίτες σφαγιάστηκαν και ότι οι ισλαμιστές πυρπόλησαν το μεγάλο τέμενος της πόλης που βρίσκεται πάνω στα σύνορα με τη Νιγηρία. "Ήξερα τουλάχιστον δέκα από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και δυο φίλοι μου, δυο αδέλφια", είπε ένας κάτοικος ο οποίος έχει καταφύγει σε μια γειτονική κοινότητα. "Έσφαξαν τους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και έναν ιερωμένο. Έκαψαν σπίτια και το μεγάλο τέμενος", πρόσθεσε.

Ένας άλλος κάτοικος, ο Ούμαρ Μπαμπακάλι, επιβεβαίωσε ότι "τουλάχιστον 20 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο μεγάλο τέμενος" ενώ σε ένα άλλο "δεν γλίτωσε κανείς από τους πιστούς".

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε γύρω στις 5 το πρωί, τοπική ώρα, όταν δεκάδες ισλαμιστές που έφτασαν στο Φοτοκόλ από το Γκαμπόρου και από διάφορα χωριά της Νιγηρίας μπήκαν σε σπίτια και τζαμιά σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Οι Καμερουνέζοι στρατιώτες, σε συνεργασία με ένοπλες δυνάμεις από το Τσαντ που έσπευσαν στην περιοχή από τη Νιγηρία όπου βρίσκονταν, κατάφεραν να τους απωθήσουν μετά από σφοδρές μάχες.

«Έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχασαν τη ζωή τους στις μάχες», είπε ο υπουργός Πληροφοριών, προσθέτοντας ότι ο φόρος αίματος έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα μπορούσε να αλλάξει καθώς πιθανότατα οι νεκροί να είναι περισσότεροι.