Χίλιοι κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο σε μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτο ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ο Τζάμπαρ Γιάουαρ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τους Πεσμεργκά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 4.569 Κούρδοι μαχητές έχουν τραυματιστεί από τις 10 Ιουνίου 2014 ως τις 3 Φεβρουαρίου 2015.

Το ΙΚ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 την επέλασή του στο Ιράκ και κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές, κυρίως στις σουνιτικές επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν προέβαλαν σχεδόν καμία αντίσταση. Αφού έφτασαν περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, οι τζιχαντιστές έστρεψαν την προσοχή τους προς την ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΙΚ έχει σκοτώσει φέτος 50 ανθρώπους στη Συρία με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τον Θεό, ότι ήταν κατάσκοποι ή ότι πολεμούσαν για τον εχθρό.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν τους ανθρώπους αυτούς είτε αποκεφαλίζοντάς τους είτε πυροβολώντας τους.

Πάντως και άλλες ομάδες εξεγερμένων στη Συρία έχουν σκοτώσει αιχμαλώτους τους. Το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νόσρα, έχει σκοτώσει έξι, ενώ περίπου 20 ακόμη εκτελέστηκαν από άλλες ομάδες των εξεγερμένων ή φιλοκυβερνητικά στρατεύματα, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου σήμερα ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσε 11 αεροπορικές επιθέσεις κοντά στη συριακή πόλη Κομπάνι, απ’ όπου οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, και έξι ακόμη στο Ιράκ, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.