Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να συμφωνηθεί άμεσα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ώστε οι άμαχοι να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

«Οι άμαχοι θα πρέπει να μπορούν να φύγουν από την περιοχή των συγκρούσεων με ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, ζητώντας «μια προσωρινή, τοπική εκεχειρία (διάρκειας) τουλάχιστον τριών ημερών, που θα τεθεί αμέσως σε ισχύ» γύρω από την πόλη Ντεμπάλτσεβε, όπου οι μάχες είναι ιδιαίτερα σφοδρές.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στην Ντεμπάλτσεβε, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντονέτσκ. Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε από 25.000 κατοίκους σε 7.000 σε διάστημα μερικών ημερών, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Από τα πυρά του πυροβολικού υπάρχουν δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων κάθε ημέρα.

«Οι κάτοικοι του ουκρανικού Ντονμπάς θέλουν να φύγουν από την περιοχή και η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο κατά την πιο ψυχρή περίοδο του έτους», επεσήμανε η Μογκερίνι.

«Η κλιμάκωση των βιαιοτήτων, που είναι ολοένα και περισσότερο σφοδρές, στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», κατήγγειλε. «Οι συγκρούσεις που οφείλονται στην επίθεση των αυτονομιστών, κυρίως γύρω από τη Ντεμπάλτσεβε, προκαλούν μεγάλο ανθρώπινο πόνο και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική λύση», σημείωσε η Μογκερίνι.