Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επέζησε τελικά από την επιδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά ο νεώτερος από τους γιους του ο Σαίφ αλ-Άραμπ και τρία από τα εγγόνια του, έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καντάφι, αργότερα δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ εφαρμόζει το νόμο της ζούγκλας». Δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους θανάτους η Βρετανία σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών, Άλιστερ Μπερτ.
Ο Ιμπραίμ ανέφερε ότι ο Σαίφ ήταν πολίτης και όχι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, ήταν 29 ετών και σπούδαζε στη Γερμανία.

 Λίβυοι αξιωματούχοι οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο οίκημα όπου βρήκαν το θάνατο τα μέλη της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη, το οποίο είχε βληθεί τουλάχιστον από τρεις πυραύλους. Η οροφή του κτηρίου είχε καταρρεύσει σε πολλά σημεία αφήνοντας τις ατσάλινες δοκούς θωράκισης σωριασμένες ανάμεσα σε πλάκες σκυροδέματος.

«Το ΝΑΤΟ εφαρμόζει το νόμο της ζούγκλας»

 « Αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι ο νόμος της ζούγκλας », είπε σχολιάζοντας τον αεροπορικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, στον χώρο της οικίας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.

Ο Ιμπραίμ, που αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν στο χώρο την ώρα του βομβαρδισμού από τρεις πυραύλους, αλλά δεν τραυματίστηκε, συνέχισε τις δηλώσεις του στους ξένους δημοσιογράφους, που προηγουμένως είχαν μεταφερθεί και εξετάσει το χώρο της επίθεσης, τονίζοντας ότι " Νομίζουμε ότι τώρα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιστική επιχείρηση και προστασία πολιτών ".

Δεν υπάρχει μέχρι τώρα αντίδραση από τις τάξεις του ΝΑΤΟ, ούτε επιβεβαίωση του περιστατικού.

Αντίθετα αναφορές από τη Βεγγάζη κάνουν λόγο για πανηγυρισμούς με κορναρίσματα και πυροβολισμούς στον αέρα, από τους αντικαθεστωτικούς, μόλις γνωστοποιήθηκε η είδηση της Νατοϊκής επιδρομής.

«Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, μέχρις ενός, αν είναι αυτό που μας απομένει », είπε ο Μούσα Ιμπραίμ και συμπλήρωσε ότι «ο ηγέτης μας χθες προσέφερε ειρήνη στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ σήμερα μας απάντησε ».

«Η επιδρομή δεν είχε στόχο τον Καντάφι»

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Τρίπολης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι  είχε ως στόχο μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι, η τον ίδιο.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, Καναδός υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής, ότι ένας από τους στόχους της πυραυλικής επιδρομής των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ένα στρατηγείο των δυνάμεων του καθεστώτος στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά διέψευσε ότι στοχοποιήθηκαν μέλη της οικογενείας του Λίβυου ηγέτη.

Δεν επιβεβαιώνουν το θάνατο του γιου του Καντάφι οι Βρετανοί

Η βρετανική πλευρά, τονίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το θάνατο του γιου του Καντάφι και των τριών εγγονών του.

"Δεν έχουμε επιβεβαίωση μέχρι στιγμής. Πρόκειται ακόμη για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Φοβούμαι ότι δεν ξέρουμε τι ισχύει", είπε ο Μπερτ όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Sky News για την ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης ότι ένας γιος του Καντάφι και τρία εγγόνια του σκοτώθηκαν στην Τρίπολη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

 Ο Μπερτ σχολίασε ότι συχνά τα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου τοποθετούνται σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

TAGS