Το PEGIDA είναι «κομμάτι της χώρας» τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή στο γερμανικό περιοδικό Stern.

«Το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA, οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις του οποίου έχουν βγάλει έως και 25.000 ανθρώπους στο δρόμο στη Δρέσδη, είναι μέρος της Γερμανίας και δεν πρέπει να αγνοηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το PEGIDA, που σημαίνει «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό κατεστημένο στο Βερολίνο, αν και φαίνεται να εξασθενίζει αφού οι περισσότεροι από τους ηγέτες του παραιτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας εσωτερικών διαμαχών.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τα θέματα που έχουν εγείρει το κίνημα και οι υποστηρικτές του.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αρχίσει να σκέφτονται διαφορετικά ξαφνικά (…) Εξακολουθεί να τους υποκινεί ο φόβος, ο θυμός, η ανασφάλεια και μερικές φορές το μίσος για τους αλλοδαπούς», είπε ο Γκάμπριελ.

Όταν ρωτήθηκε αν το PEGIDA είναι μέρος της Γερμανίας, ο αντικαγκελάριος απάντησε: «Προφανώς. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να είναι ακροδεξιοί ή εθνικιστές. Επίσης οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διασπείρουν ανόητες ιδέες, όπως η άποψη ότι η Γερμανία εξισλαμίζεται».

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει τους Γερμανοί να μην επιτρέψουν να τους παραπλανήσει το PEGIDA και έχει επισημάνει ότι κάποια από τα στελέχη του «έχουν μίσος στην καρδιά τους».