Σφοδρή προειδοποίηση κατά της παράδοσης από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία επιθετικών όπλων απηύθυνε η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς επεσήμανε πως η Μόσχα θα θεωρήσει ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Ο Λουκασέβιτς έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις εκκλήσεις του Κιέβου προς τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν στην Ουκρανία όπλα ώστε ο ουκρανικός στρατός να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι προελαύνουν.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε ακόμη το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί όπλα τα οποία έχουν αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των όπλων μαζικής καταστροφής στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς είπε ότι η πιθανή παράδοση αμερικανικών θανατηφόρων όπλων στο Κίεβο θα επιφέρει «κολοσσιαία ζημιά» στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον μπορεί «να προκαλέσει μια κολοσσιαία ζημιά στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις», υπογράμμισε ο Λουκασέβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του επεσήμανε πως «η ρωσική επίθεση» στην ανατολική Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή για το Κίεβο.

Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον, ενώ αναζητεί μια διπλωματική λύση, δεν θα «κλείσει τα μάτια» στα ρωσικά άρματα μάχης και τους ρώσους μαχητές που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Ρωσία οφείλει «να δεσμευθεί άμεσα» σε μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου στηρίζει τους φιλορώσους αντάρτες.