Συνάντηση στις Βρυξέλλες έχουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ με σκοπό να εγκρίνουν την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Ευρώπη.

Σκοπός της συνάντησης είναι η δημιουργία ενός δικτύου κέντρων στρατιωτικής διοίκησης στην ανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης η δημιουργία μιας νέας περιφερειακής έδρας και μιας μεγαλύτερης δύναμης ταχείας αντίδρασης.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν στο διπλασιασμό του μεγέθους της υπάρχουσας δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, σε 30.000 στρατιώτες από 13.000 που είναι σήμερα, αλλά και να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες της αποκαλούμενης «αιχμής του δόρατος» που είναι η δύναμη των 5.000 αντρών που θα μπορεί να δράσει σε ελάχιστο χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα μέτρα, που χαρακτηρίζονται μέρος της απάντησης της Συμμαχίας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, είναι αμυντικά. «Είναι μια απάντηση σε αυτό που έχουμε δει από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονικής περιόδου και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» είπε στους δημοσιογράφους ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λουτ δήλωσε χθες ότι οι πρώτες επτά σημαίες του ΝΑΤΟ, θα αναρτηθούν στα νέα κεντρικά γραφεία στην Πολωνία και στα έξι κέντρα διοίκησης στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής, όπου η συμμαχία είχε μικρή παρουσία μέχρι τώρα.