Το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν σήμερα στο Κίεβο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αφήνει πολλές ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας στις ανατολικές, επαρχίες της, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στο Κίεβο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου «αφήνουν ελπίδες για μια εκεχειρία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Η κοινή ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνουν αργά το βράδυ οι τρεις ηγέτες ματαιώθηκε.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε πάντως ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική εφημερίδα SD —αλλά διαψεύδονται από το Βερολίνο—, το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει την «επίτευξη μιας άμεσης εκεχειρίας» με αντάλλαγμα την παραχώρηση «μεγαλύτερης αυτονομίας» στους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια έκταση μεγαλύτερη απ' όση υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

«Όσον αφορά τον Ποροσένκο, θέλουν να του δώσουν να καταλάβει με σαφήνεια ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ουκρανία για να αποφύγει μια στρατιωτική ήττα και μια οικονομική κατάρρευση» ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιήθηκε ότι θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγραψε η εφημερίδα.

«Το άρθρο αυτό είναι ανακριβές», ήταν η απάντηση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.