Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', ανακηρύχθηκε μακάριος από την Καθολική Εκκλησία, σε τελετή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στην οποία ο αριθμός των προσκυνητών, που έφτασαν από όλο τον κόσμο, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Είκοσι δύο αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών και εκπρόσωποι από τουλάχιστον 87 χώρες παρέστησαν στην τελετή. Ο Πάπας Βενέδικτος, σημερινός ποντίφικας και διάδοχος του πολωνού Κάρολ Βοϊτίλα, τον ανακήρυξε μακάριο, φορώντας τα ίδια του τα άμφια και την παπική τιάρα.

Κατάμεστη από προσκυνητές, τόσο η πλατεία του Αγίου Πέτρου, όσο και η οδός της συμφιλίωσης (della Conciliazione), με γιγαντοοθόνες που βοηθούν να παρακολουθήσουν την τελετή, όσους δεν μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι τις πύλες του Βατικανού.

«Ήδη πριν έξι χρόνια, την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', μπορούσαμε να αισθανθούμε τη μυρωδιά της αγιότητάς του. Για τον λόγο αυτό, ο Θεός, θέλησε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, η διαδικασία αγιοποίησής του. Η ημέρα αυτή έφτασε και ο προκάτοχός μου είναι μακάριος, διότι αυτή ήταν η επιθυμία του Κυρίου», τόνισε ο πάπας Βενέδικτος, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος.
 Την περασμένη νύχτα, στο μεταξύ, πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα, πήραν μέρος στην ολονυκτία προσευχής, στο αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο του "Τσίρκο Μάσσιμο".

Ο Πάπας Ράτσιγκερ ανακοίνωσε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, στο εξής, τον νέο της μακάριο, στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία είχε αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του, μετά την εκλογή του από το Κογκλάβιο, το 1978.

Πλήθος επισήμων στην τελετή


Είκοσι δύο αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών και εκπρόσωποι από τουλάχιστον 87 χώρες παρέστησαν σήμερα στην τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στο Βατικανό.

Μεταξύ των ηγετών ήταν και ο 87χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αλλά και άλλοι Αφρικανοί πρόεδροι, όπως αυτοί του Καμερούν, του Τόγκο και του Κονγκό.

Την τελετή παρακολούθησαν 16 αρχηγοί κρατών, όπως ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρόεδρος της Πολωνίας -της γενέτειρας του πάπα Ιωάννη Παύλου - Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, και έξι πρωθυπουργοί.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Το Παρίσι έστειλε στη Ρώμη τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Μεγάλη ήταν και η αντιπροσωπεία της Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του.

Η Ουγγαρία έστειλε στο Βατικανό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Το Ισραήλ, χώρα με την οποία ο Ιωάννης Παύλος άρχισε διάλογο, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκπροσωπήθηκε με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Γιόσι Πέλεντ.

Πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Ονδούρα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, ΠΓΔΜ) εκπροσωπήθηκαν με τους προέδρους ή τους πρωθυπουργούς τους. Οι ΗΠΑ πάντως κράτησαν χαμηλό προφίλ, αφού στο Βατικανό βρέθηκε μόνο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγία Έδρα, Μιγκέλ Ντίαζ. Σε επίπεδο πρεσβευτή εκπροσωπήθηκε και η Ρωσία.

Εκτός από το Λίβανο και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καμία άλλη αραβική χώρα δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Βατικανό.