Την άποψη πως η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα της Βαλτικής για να δοκιμάσει την αλληλεγγύη της δύσης διατύπωσε ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Ράσμουσεν τόνισε:

«Πρέπει να βλέπουμε και πέρα από την Ουκρανία. Ο Πούτιν θέλει να ξαναδώσει στη Ρωσία τη θέση της ως μεγάλη δύναμη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (ο Πούτιν) να επέμβει στη Βαλτική για να δοκιμάσει τον άρθρο 5 του ΝΑΤΟ»

Σημειώνεται ότι το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι η περίπτωση επίθεσης εναντίων εναντίον ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ «θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των συμβαλλομένων μερών». Και κατά συνέπεια αυτά τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν «το υφιστάμενο την επίθεση συμβαλλόμενο μέρος ή συμβαλλόμενα μέρη» καταφεύγοντας στη χρήση και στρατιωτικής βίας, αν κριθεί απαραίτητο.

«Ο Πούτιν ξέρει ότι θα ηττηθεί, αν περάσει την κόκκινη γραμμή και επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο είναι ένας σπεσιαλίστας του υβριδικού πολέμου», ανακατεύοντας διάφορες μορφές επιχειρήσεων για την αποσταθεροποίηση ενός κράτους, προσθέτει ο Ράσμουσεν.

Μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για την άμυνα τους τελευταίους μήνες.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ένας από τους ανθρώπους που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συνέστησε την προληπτική ανάπτυξη αμερικανικών ή ευρωπαϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής για να «αποτρέψουν» τη Ρωσία από κάθε βλέψη στις χώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του Συμφώνου στις χώρες της Βαλτικής.