Ακόμη ένα 1 δισ. ευρώ θα δώσει τη Κομισιόν τα επόμενα δύο χρόνια για αντιμετώπιση των κρίσεων σε Συρία και Ιράκ.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να χρηματοδοτηθεί μια «συνολική πολιτική» στρατηγική, η οποία αποτελείται από «πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά μέτρα τα οποία αφορούν τη Συρία και το Ιράκ, αλλά επίσης τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία», εξήγησε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συναθροίζοντας πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από την ΕΕ και κράτη μέλη της, «αυτό το πακέτο θα εντείνει τις ενέργειές μας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια περιοχή (...) η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την τρομοκρατία και τη βία εδώ και πολύ καιρό».

Η νέα στρατηγική αφορά μια «διπλωματική δέσμευση» και την «προσφορά βασικών υπηρεσιών» ως και την «ενίσχυση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη προγραμμάτων εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης, τον αγώνα εναντίον της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την πρόληψη εναντίον των μαχητών από το εξωτερικό και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

Περίπου το 40% του νέου ποσού προορίζεται για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής διάστασης της συριακής και της ιρακινής κρίσης και των προβλημάτων των προσφύγων. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της κρίσης στη Συρία, δίνοντας περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ.