ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση της Μπόκο Χαράμ στο Νίγηρα

Δημοσίευση 6 Φεβρουαρίου 2015, 16:11 / Ανανεώθηκε 6 Φεβρουαρίου 2015, 16:19
Επίθεση της Μπόκο Χαράμ στο Νίγηρα
Facebook Twitter Whatsapp

Tην πρώτη της επίθεση στο Νίγηρα πραγματοποίησε η Μπόκο Χαράμ.

Tην πρώτη της επίθεση στο Νίγηρα πραγματοποίησε η Μπόκο Χαράμ.

Μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν σήμερα στην πόλη Μπόσο, στη μεθόριο με τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια επίσημη πηγή και έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Οι μάχες ξεκίνησαν περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο Γιακούμπα Σουμάνα Γκάο, ο κυβερνήτης της πόλης Ντίφα, πρωτεύουσας της επαρχίας. «Όλα επέστρεψαν στο κανονικό», δήλωσε περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι προς το παρόν γνωστός.

«Ακούσαμε τους ήχους των όπλων από τις τέσσερις πλευρές της πόλης, συχνά πολύ κοντά στα παράθυρά μας. Ακούγονταν βαρέα και ελαφρά όπλα και τα σπίτια μας σείονταν», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

«Την ώρα που οι συγκρούσεις πλησίαζαν στα σπίτια, ακούγαμε τις κραυγές “Αλλάχ Άκμπαρ” (Ο Θεός είναι μεγάλος). Ακούσαμε και ένα αεροπλάνο να πετά πάνω από την πόλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επίσης είδαμε καπνό να βγαίνει από την περιοχή που βρίσκεται το δημαρχείο και η νομαρχία, απ’ όπου ακούστηκαν σφοδρά πυρά», σημείωσε.
Ο στρατός του Τσαντ, που έχει στρατοπεδεύσει στην Μπόσο από τη Δευτέρα, και ο στρατός του Νίγηρα επιχειρούσαν εναντίον μαχητών της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε μια πηγή των οργανώσεων αρωγής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν για ένα διάστημα τη νομαρχία, προτού «απωθηθούν προς τη Νιγηρία».

Ο κυβερνήτης της Ντίφα πάντως από την πλευρά του δήλωσε ότι μόνο οι δυνάμεις του Νίγηρα πολέμησαν εναντίον των μαχητών της Μπόκο Χαράμ στο Μπόσο, καθώς οι στρατιώτες του Τσαντ βρίσκονταν μακριά από την πόλη.