Στηρίζει το ΝΑΤΟ την ειρηνευτική πρόταση που κόμισαν στην Ουκρανία ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είναι κρίσιμη», είπε ο γγ του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Στηρίζω πλήρως τις νέες προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης» προσέθεσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ αναμένονται απόψε το βράδυ στο Κρεμλίνο όπου θα επιχειρήσουν να πείσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχτεί το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, που προτάθηκε λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία από τις αρχές του έτους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και «οι αυτονομιστές προωθήθηκαν πέρα από την αρχική γραμμή επαφής», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουν εφοδιαστεί (...) με όπλα τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό τους επέτρεψε να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις», υποστήριξε κάνοντας λόγο για «επιθετικές ενέργειες» εκ μέρους της Ρωσίας στο πλαίσιο αυτό.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα επαναλάβω ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», είπε. Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.