Με ελικόπτερο διασώθηκαν έξι Γερμανοί που είχαν βγει για πεζοπορία στη Μαγιόρκα, εξαιτίας των χιονοπτώσεων που έχουν σημειωθεί και που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι εγκλωβίζοντας ταξιδιώτες σε πολλές περιοχές της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την αρχή πολιτικής προστασίας οι έξι άνδρες είχαν επισκεφθεί χθες το μοναστήρι του Λουκ, που βρίσκεται στην Οροσειρά Τραμουντάνα στο μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων. Κατευθύνονταν προς τις ακτές καθώς σκέφτονταν να φύγουν για την Πάλμα οδικώς.

Ωστόσο δεν τα κατάφεραν, καθώς ο δρόμος ήταν απροσπέλαστος εξαιτίας των χιονοπτώσεων και επομένως πέρασαν τη νύχτα στη Σα Καλόμπρα στο δάσος, επισήμανε η πολιτική προστασία.

Νωρίς σήμερα το πρωί, τα μέλη των ομάδων διάσωσης της πολιτικής προστασίας «τους εντόπισαν και τους μετέφεραν (με ελικόπτερο) στην αεροπορική βάση Σον Σαντ Χοάν. Όλοι τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση» διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Τέσσερις Ισπανοί πεζοπόροι διασώθηκαν λίγο αργότερα σήμερα από το ίδιο όρος.

Κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα

Χιονοπτώσεις έπληξαν σήμερα και άλλες περιοχές της Ισπανίας, κυρίως στα βόρεια τα οποία σαρώνει από την Τετάρτη ένα σφοδρό κύμα ψύχους.

Στην περιοχή Καστίλη της Λεόν (βόρεια της Μαδρίτης) ο αυτοκινητόδρομος Α67 που συνδέει την επαρχία Κανταβρία (βόρεια) με την Παλένθια (βόρεια) παρέμεινε κλειστός σήμερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Μολέρο, εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών διάσωσης της περιοχής.

Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν μία ομάδα 44 μαθητών από ένα ορεινό καταφύγιο στη Πινέδα δε Σιέρα, ανατολικά του Μπούρχος (240 χλμ. βόρεια της Μαδρίτης) με τη συνδρομή ενός εκχιονιστικού μηχανήματος, καθώς η περιοχή είχε αποκλειστεί από το χιόνι, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χιονοπτώσεις έπληξαν επίσης την Χώρα των Βάσκων, ακόμα και την ακτή Σαν Σεμπαστιέν, όπου ορισμένοι έκαναν χειμερινό μπάνιο, μετέδωσε ένας άλλος φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αντιθέτως, οι δρόμοι των Πυρηναίων προς τη Γαλλία έχουν ανοίξει, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας (DGT).
«Μόνο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική προκειμένου να διασχίσουν οι οδηγοί το πέρασμα Σομπόρτ» διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ύψος των ζημιών από το κύμα ψύχους αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα οι 22 επαρχίες από τις συνολικά 50 βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.