Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε βάρος του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, μια απόφαση που αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Ο κατάλογος των 19 Ουκρανών και Ρώσων προσώπων και 9 άλλων νομικών προσώπων, στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση έκδοσης θεώρησης διαβατηρίου (visa) και δέσμευση των τυχόν περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη στο πλαίσιο της τελευταίας απάντησης των Βρυξελλών στις βιαιοπραγίες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, παραμένει εμπιστευτικός, μετά την συμφωνία των απεσταλμένων των 28 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, που συνήφθη χθες.
Εντούτοις διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι ο Αντόνοφ, ένας από τους αναπληρωτές του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τους πέντε Ρώσους αξιωματούχους που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο μαζί με 14 Ουκρανούς αυτονομιστές. Κάποια ευρωπαϊκά κράτη μάλιστα άσκησαν πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του ίδιου του Σόιγκου.

Επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Αντόνοφ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ηλικίας 59 ετών, είναι ένας διπλωμάτης με μακρά θητεία που είναι αρμόδιος για τις στρατιωτική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ρώσος υφυπουργός έκανε κάποιες δηλώσεις τους τελευταίους μήνες που ενδεχομένως προκάλεσαν οργή στις χώρες της Δύσης, περιλαμβανομένης της κατηγορίας που απηύθυνε εναντίον του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο ότι δηλαδή το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μετατρέπει την Ουκρανία στην «πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης» με τη Ρωσία.