current views are: 2

7 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση14:37

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των Χούτ στην Υεμένη

Μία βόμβα εξερράγη έξω από κυβερνητικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Δημοσίευση 14:37’
αρθρο-newpost

Μία βόμβα εξερράγη έξω από κυβερνητικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Μία βόμβα εξερράγη έξω από κυβερνητικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις σιίτες παραστρατιωτικοί που το φρουρούσαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Πρώην κατοικία του πρωθυπουργού της Υεμένης, ο οποίος έχει παραιτηθεί, στο κυβερνητικό μέγαρο μένει τώρα ο Μοχάμεντ αλ-Χούτι, ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής πτέρυγας του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος, οι ένοπλοι μαχητές του οποίου έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, ωστόσο σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους Χούτι, που αυξάνουν συνεχώς την ισχύ τους, προκαλώντας φόβους για το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού σεκταριστικού πολέμου.

Εξάλλου, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε τρεις πόλεις της κεντρικής Υεμένης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούτι. Ένοπλοι Χούτι διέλυσαν συγκέντρωση δεκάδων ακτιβιστών κοντά στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας πυροβολώντας στον αέρα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των Χούτι αποκαλώντας τις ενέργειές τους «πραξικόπημα» και απαίτησαν την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τις κυριότερες πόλεις.

Οι Χούτι εισήλθαν στη Σαναά τον Σεπτέμβριο και άρχισαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους και σε άλλες πόλεις της νότιας και δυτικής Υεμένης. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις ένοπλοι Χούτι ανέλαβαν σημεία ελέγχου γύρω από σημαντικά κυβερνητικά κτήρια.

Τέσσερις Χούτι σκοτώθηκαν σε επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε η AQAP στη νότια επαρχία αλ-Μπάιντα, χθες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συγκρούστηκαν σήμερα με μέλη φυλών και μαχητές της AQAP σε μία γειτονική περιοχή.


σχετικα αρθρα