current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση08:54

Συνάντηση Κέρι με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών

Νέα συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών  Τζαβάντ Ζαρίφ είχε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. 

Δημοσίευση 08:54’
αρθρο-newpost

Νέα συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών  Τζαβάντ Ζαρίφ είχε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. 

Νέα συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών  Τζαβάντ Ζαρίφ είχε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, ενώ η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) προσπαθεί να καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ελάχιστες πληροφορίες έγιναν γνωστές σε σχέση με τις συνομιλίες με την Τεχεράνη, ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις ελπίζουν στην εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας πριν από τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια να συνάψουν μια τελική συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές πλευρές, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η ομάδα 5+1 ζητεί το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Το Ιράν, που επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα, διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές άρχισαν εκ νέου τον Νοέμβριο του 2013, στη βάση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που πάγωνε ορισμένες ευαίσθητου χαρακτήρα δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα τη μερική άρση των κυρώσεων που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ιρανική οικονομία.


σχετικα αρθρα