Επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο έκαναν οι Anonymous Γερμανίας, δημοσιεύοντας σειρά φωτογραφιών στις οποίες ισχυρίζονται ότι απεικονίζεται η Άνγκελα Μέρκελ με μία παρέα νεοναζί.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας, που δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο Facebook, οι Anonymous γράφουν:

Πρώτα μέλος των FDJ, μετά κατάσκοπος του Ανατολικού Βερολίνου, στη συνέχεια παρέα με τους skinheads και τώρα καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό θα πει καριέρα κ. Μέρκελ!.

Όπως ήταν φυσικό, οι φωτογραφίες από το 1993 προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων, ενώ έχουν «ανέβει» σε διάφορα αντιφασιστικά sites και blogs.

Το 1993, όταν η Μέρκελ ήταν υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας και είχε επισκεφθεί το κέντρο των νεοφασιστών Elbterrassen μαζί με την υφυπουργό Εσωτερικών, Σαμπίνε Λετέουζερ.

Η επίσημη εξήγηση από πλευράς κυβέρνησης είναι πως η νέα τότε Μέρκελ, βρέθηκε εκεί για να «αποθαρρύνει» τους νέους από τις νεοναζιστικές τους ιδέες και να τους εντάξει στο πρόγραμμα που προωθείτο εκείνη την εποχή από τη Γερμανία, για περαιτέρω εκδημοκρατισμό και πάταξη του φασισμού.

Ωστόσο, η επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα νεαρού Thorsten Lamprecht, στο ίδιο σημείο. Ο νεαρός είχε δεχτεί θανάσιμα χτυπήματα με ρόπαλο του μπέιζμπολ από 60 σκίνχεντ.