Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι μια νέα αναβολή της προθεσμίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης» δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ζαρίφ μετά τη συνάντησή του, για δεύτερη φορά στο Μόναχο, με τον αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Οι μεγάλες δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας με το Ιράν πριν από τις 31 Μαρτίου και στη συνέχεια για την υπογραφή μιας τελικής συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές πλευρές, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν πρόοδο, εγείροντας φόβους για νέα παράταση των συνομιλιών, οι οποίες έχουν ήδη παραταθεί δύο φορές.

Ο Ζαρίφ, όταν ρωτήθηκε για την προθεσμία της 31ης Μαρτίου, δήλωσε ότι η προηγούμενη παράταση δεν ήταν ιδιαίτερα «χρήσιμη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Θα έχουμε προσπαθήσει, θα έχουμε αποτύχει, θα βρούμε άλλες διαδικασίες».

Η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και ιρανικής διπλωματίας διήρκησε 90 λεπτά, σύμφωνα με αμερικανούς διπλωμάτες. Είχε προηγηθεί συνάντησή τους την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα στο Ιράν ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι θα «συναινούσε» σε οποιαδήποτε συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα με την ομάδα 5+1, αν δεν έβλαπτε τα συμφέροντα της χώρας του.